tidig musik

Convivium Musicum Gothenburgense

Convivium Musicum Gothenburgense är en grupp musiker intresserade av tidig musik och dess utförande på tidstrogna instrument. Ledare för ensemblen är Sven Berger, musiker och musikforskare, som en gång startade gruppen Joculatores Upsalienses under sin studenttid i Uppsala. Flyttade till Göteborg 1973 där han startade Convivium Musicum med dåvarande Musikhögskolan i Göteborg som bas. Har sedan dess varit ensemblens ledare.

Även idag är de flesta av gruppens medlemmar lärare, före detta studenter eller studenter på Högskolan för scen och musik (fd Musikhögskolan). Gruppens storlek varierar från tre medlemmar till ett 20-tal - allt beroende på repertoar och konsertform. Oftast spelar musikerna i två mindre grupper, alta- och bassagruppen, med högljudda respektive lågmälda instrument.

Ensemblen hörs regelbundet i radio och har även medverkat i TV. Convivium Musicum har spelat in en lång rad skivor, både på det lokala skivbolaget Musica Rediviva och Naxos. Redan 1985 fick Convivium en grammis (Svenska Fonogrampriset i den klassiska kategorien) för LP:n Polskans Historia del I (Folia Krlp-5).

För information och kontakt:

Sven Berger, e-post, tel 031-585985

Shakespeareafton på Bio Roy okt13

Lyssna

Utdrag ur "Musik från Columbus tid", en konsert med spansk renässansmusik på Artisten, Högskolan för scen och musik, den 5 maj 2012.

Sång: Eva Niste, flöjter: Sven Berger, Gunhild Andersen, Eva Hultqvist, fiddla: Nadja Janlert, Dan Olsson, gamba: Kenneth Medin, luta: Yuusako Ichio, slagverk: Josefin Liftig