niste och bäck

Niste och Bäck

Eva Niste (sång, mm) och David Bäck (piano, mm) har som två planeter i ett musikaliskt stjärnsystem spelat tillsammans i olika sammanhang i över 25 år. Då och då möts våra omloppsbanor genom jazz, visor, folkmusik, pop, sydamerikansk och afrikansk musik, på klubbar, musikföreningar, restauranger, för företag och i kyrkor - i Sverige eller på andra sidan jordklotet.

Bilder från Bäckbrothers jazz tivolis jazzklubb på restaurang "Holy Moly" i Göteborg.

Foto: Ralf Rosengren

Eva på HolyMoly
David på HolyMoly

40-tal, 50-tal, 60-tal...

Ett återkommande tema för oss har blivit våra föreställningar för den äldre publiken, där vi tillsammans minns gamla tider genom musik från 40-, 50- och 60-talet. Det hela började med en turné år 2007 genom dåvarande Musik i Väst med seniorprogrammet ”Äntligen maj 1945!” med dryga tjugo konserter runt om i Västra Götaland. Klädda som på 40-talet reste vi tillbaka till krigsslutet i maj 1945 där publiken bjöds på Ellington, Miller, fransk chanson och schlager, Taube, allsånger och sväng med skönsång – alltsammans blandat med några stänk av dramatiska tidsskildringar. Samma föreställning gjorde vi sedan runt om i Göteborg på träffpunkter och äldreboenden med ett 20-tal konserter i Speldags regi.

Lyssna på ett litet potpurri med utdrag från föreställningen "Äntligen maj 1945"

I maj 2014 hade vi premiär på programmet ”Låt hjärtat va med” som även denna gång bygger på minnenas musik. Under två veckor gjorde vi 23 konserter i Speldags regi på äldreboenden och träffpunkter för pensionärer runt om i Göteborgs stad. Succén fortsatte i augusti 2015 med ytterligare 11 konserter.

Med text och musik drömmer vi oss tillbaka till en svunnen tid, då man bänkade sig framför TVn till Jubel i busken och Hasse och Tages revyer, när Edit Piaf stod på scen i Paris, när Taube vandrade på stranden hand i hand med sin käresta… Denna gång är det hjärtat och kärleken som löper som en varm, röd tråd genom programmet.

Några röster från publiken:

"Mycket medryckande program, bra samspel med publiken även lite spontandans. Publiken var stormförtjust."

"Alla tyckte det var väldigt bra."

Mera om Niste och Bäck

Vi är bägge utbildade på Musikhögskolan i Göteborg.

Eva har en bakgrund som sångare, trombonist och kör- och ensembleledare i en mängd olika sammanhang och genrer. Förutom i duon med David är hon idag verksam som sångsolist i renässansgruppen Convivium Musicum samt spelar kontrabas i tangokvartetten Mango Tango.

David är pianist i Bäckbrothers jazz tivoli, som driver en jazzklubb i Göteborg sedan 2003. Han har undervisat och turnerat i Afrika och Mellanöstern genom olika Sida-projekt sedan 1999. Jobbat för Kultur i Väst, Scen och musik i Sörmland och Musik i Halland med olika produktioner. Har gjort flera vändor i Europa tillsammans med My Engström Renman, och turnerat med Nils Landgren och Bohuslän Big Band från Skåne till Lappland. Leder sedan flera år tillbaka World Music Culture Club som spelar musik från alla världens hörn. Turnerat i Europa och Afrika med Deodato Siquir.

Kontakt: Eva Niste, e-post, tel 0709-441088

David Bäck, e-post, 0737-147839